Zaječarsko pozorište i “Dunavfest” organizatori “Antika festa” na Romulijani

U zaječarskom pozorištu danas je potpisan Ugovor o zajedničkom organizovanju Festivala antičke drame „Antika fest“ na kasnoantičkom lokalitetu Romulijana , između Narodnog pozorišta Timočke Krajine- Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i Udruženja „Dunavfest Srbija“.

Protokol su potpisali direktor zaječarske ustanove Vladimir Đuričić i predstavnik udruženja Nebojša Bradić, a u projekat će biti uključen i Narodni muzej u Zaječaru, čija je direktorka Maja Živić, prisustvovala ovom događaju.

Naš je cilj da krajem avgusta trodnevni festival „Antika fest“ održi na Romulijani. To je u skladu sa politikom da Romulijana kao jedan biser bude što više iskorišćena na pravi način, a „Antika fest“ je jedan od najboljih načina da se Romulijana stavi u funkciju kulture i turizma,

kazao je Đuričić.

Direktorka Narodnog muzeja u Zaječaru Maja Živić je istakla da je najvažnije da se Felix Romuliana koja je na UNESCO listi, afirmiše više kao mesto jednog trajanja i jednog kontinuiteta života, kao jedno živo nasleđe i da u različitim sferama bude prisutna u našem životu.

Predstavnik “Dunavfesta” Nebojša Bradić je podsetio da su 5 godina sa muzejem radili „Antiku fest“ u specifičnim okolnostima i da je pravljen program koji je bio zanimljiv povezujući antičko nasleđe Zaječara i istočne Srbije sa savremenom produkcijom.

Bilo je čak 5 premijera što je veliki uspeh i verujem da će u narednom periodu nastaviti taj inicijalni korak i nadam se da će se u narednih 5 godina i o Feliks Romuliani i o onome što Zaječar ima razmišljati na jedan drugačiji, življi i dinamičniji način. Primetno je da se posle 5 godina „Antika festa“ pojavljuju slične manifestacije u Srbiji, koje su inspirisane našom. Verujem da će to povezivanje različitih manifestacija koje se organizuju na različitim lokalitetima dunavakih tvrđava, antičkih lokaliteta, savremenih objekata omogućiti da imamo jedno rekao i bogato kulturno leto,

naglasio je Bradić.

Bradić je rekao da će kroz mesec dana novinarima najaviti celokupni program „Antika festa“ za 2019.godinu.Ono što je izvesno je premijera Euripidovih „Žena iz Troje”.

Pozorište će “Antika festu” pružiti logistiku a “Dunavfest” osmisliti sadržaj festivala.

naslovna foto: Antika fest 2014. (Grad Zaječar), foto: zaječarsko pozorište