Zajednički projekti države i EU na Dunavu

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zajedno sa evropskim partnerima rade na proširenju kapaciteta Luke Prahovo, adaptaciji brodskih prevodnica u sastavu HE „Đerdap 1“ i HE „Đerdap 2“, kao i na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova, a ukupna vrednost sva tri projekta je nešto manja od 100 miliona evra, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska potopljene nemačke flote kraj Luke Prahovo na Dunavu.

„Zaista sam ponosan što smo uspeli da u ovim rekordno niskim vodostajima obezbedimo plovnost Dunava celom dužinom na teritoriji naše države jer Dunav je evropski koridor i kada govorimo o kargo i teretnom saobraćaju ukoliko nije prohodan on nema svoju punu efikasnost“, naveo je Momirović.

Pored ministra Momirovića, obilasku potopljene nemačke flote kraj Luke Prahovo na Dunavu prisustvovali su i NJ.E. Emanuele Žiofre ambasador Evropske unije u Republici Srbiji i Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan koji su istakli da je zajedničkom saradnjom resornog ministarstva, Evropske unije i Evropske investicione banke napravljen projekat kojim će se izvaditi potopljeni plovni objekti koji postoje na Dunavu.

Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji NJ.E. Emanuele Žiofre istakao je da potopljeni brodovi predstavljaju veliki problem prvenstveno zbog rečnog transporta, kao i veliku opasnost jer se na njima nalaze neeksplodirana sredstva, a takođe su i ekološki problem. Napominjući značaj investicija u rečni sektor u Srbiji direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci dodao je da pored lokalnog ekonomskog razvoja obezbediće se i širi i pouzdaniji plovni kanal.

Vađenje potopljene nemačke flote podrazumeva uklanjanje 21 potopljenog plovila iz Drugog svetskog rata iz reke Dunav kod Prahova, od km 862 do km 857, kako bi se plovni put obezbedio za bezbednu plovidbu. Vrednost projekta je 30 miliona evra ,a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

izvor i foto:Ministarstvo saobraćaja