Zamenski površinski kop “Biljkina Struga” u rudniku “Soko”

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja „Soko“ gde je danas počeo sa radom zamenski površinski kop „Biljkina Struga“ koji će omogućiti proizvodnju u ovom rudniku do ispunjavanja svih uslova za bezbedan rad podzemne eksploatacije.

„Otvaranje površinskog kopa dogovoreno je u pregovorima koje smo krajem prošle godine imali sa sindikatima i poslovodstvom JP PEU „Resavica”. Održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku „Soko“ omogućiće veću finansijsku stabilnost preduzeća, a time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu. Istovremeno, sagledavamo uslove za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji, koja je obustavljena nakon nesreće u kojoj je osam rudara tragično izgubilo život, jer nećemo dozvoliti da se ljudi vrate na posao dok ne budemo sigurni u njihovu povećanu bezbednost”, rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju, ali da ugalj i dalje ima veliki značaj za energetsku stabilnost zemlje, te da će otvaranje novog kopa u okviru JP PEU „Resavica“ omogućiti dodatne količine uglja za energetski sistem.

„Cilj da JP PEU „Resavica“ posluje održivo, da se povećava proizvodnja i produktivnost, kao i da se kontinuirano radi na poboljšanju uslova rada rudara. Кrajem prošle godine nađeno je kompromisno rešenje za zaposlene u ovom preduzeću kojima su povećane plate, ali uprkos tome Resavica radi uz velike subvencije države. Danas imamo lepu vest, otvaranje novog površinskog kopa koji je planiran još od 2018. godine, ali posla ima mnogo u danima i mesecima koji dolaze da bi on mogao da proizvodi ugalj kojeg ima oko 300.000 tona”, rekla je Đedović.

Tokom obilaska rečeno je da će se na površinskom kopu „Biljkina Struga” u prvih nekoliko meseci vršiti otkopavanje otkrivke, a nakon toga počeće eksploatacija visoko kaloričnog uglja iz ovog ležišta.

Кada je u pitanju rad u jami, očekuje se početak onog trenutka kada Ministarstvo za zaštitu životne sredine da saglasnost na studiju uticaja na životnu sredinu.

foto: Sokopres