“Zarobljeno vreme” – film o stvaraocima YU rock scene

U okviru pratećih manifestacija 52. Zaječarske Gitarijade u sali zaječarskog pozorišta prikazan je celovečernji dokumentarni film “Zarobljeno vreme” scenariste i reditelja Milana Nikodijevića.

Film govori o novinaru i rok kritičaru Petru Peci Popoviću , ovogodišnjem rokonačelniku Gitarijade, koji obilazi muzičare na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji su stvarali u godinama kada je rokenrol bio važan. Prikazani su njegovi razgovori sa graditeljima jugoslovenske rok scene: Kornelijem Kovačem, Goranom Bregovićem, Žikom Jelićem,grupama Indeksi, Smak, Tajm, Sašom Lošićem, Vlatkom Stefanovskim, Losipom Lisac, Bajagom,Džibonijem i drugima. Film je dobitnik vise nagrada na festivalima dokumentarnog filma.

Stariji poštovaoci rok i pop muzike Pecu Popovića pamte po kultnoj emisiji Radio Beograda „Veče uz radio“, ali i kao jednog od osnivača i urednika čuvenog muzičkog časopisa „Džuboks“, što je takođe prikazano u ovom dokumentarcu.

U razgovoru sa publikom posle projekcije filma, Popović je podsetio da je 1978 godine bio predsednik žirija na Gitarijadi koja je održana u Domu vojske, i da je uprkos protivljenju nekih članova žirija najviše doprineo da pobedi tada anonimna niška grupa „Galija“.

Film „Zaboravljeno vreme” biće prikazan u petak iI u subotu, ulaz je besplatan.

izvor: Zaječarsko pozorište