Zaštitimo se od duvana

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se u Srbiji sa „Zaštitimo se od duvana”, a lekari upozoravaju da trećina stanovništva puši, a da od posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi.

Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu. Duvanski dim, koji sadrži više od 7000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora,

Ministarstvo zdravlja će slediti jasne instrukcije Svetske zdravstvene organizacije i od 2020. godine zabraniti pušenje na javnim mestima i u svim zatvorenim prostorima. Osim na klasični duvan, zabrana će se odnositi i na korišćenja nargila i elektronskih cigareta, navod eu ministarstvu.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima na zaječarskom Trgu oslobođenja predstavnici Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar održaće manifestaciju pod sloganom “Zaštitimo se od duvana“.