Zemljotres kod Zenice osetio se i u Srbiji

Potres jačine 4,8 jedinica po Rihterovoj skali registrovan je oko 15 časova u regionu Tuzle, potvrđeno je RTS-u u Republičkom seizmološkom zavodu. Zemljotres se osetio i na području Srbije, pa i u Beogradu. Za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

Zemljotres ove jačine spada u slabije i značajnija oštećenja su retka, a interesantno je da je slična situacija zabeležena i 21. jula ove godine kada se Beograd takođe lagano potresao zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u regionu Tuzle (BiH).

Godišnje se u Srbiji dogodi u proseku 1.500 “lakših” potresa, a one ispod magnitude od 2,3 jedinice po Rihteru naša čula ne mogu da registruju.

Dosadašnji podaci seizmologa pokazuju da su u Srbiji najjači zemljotresi bili do šest stepeni Rihterove skale. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačih od pet stepeni.

Najjači je bio u Lazarevcu 1922. godine – 5,9. U Mionici je 1998. godine izmereno 5,6 stepeni, dok je 2010. godine jak zemljotres pogodio Kraljevo, kada je magnituda bila 5,4 jedinice po Rihteru.

izvor: RTS/Blic