Ziđin: Lopovi neumorni tokom praznika

U dopisu press službe Ziđina u Boru navodi se da je tokom praznika osujećeno čak 86 pokušaja krađe iz fabričkog kruga, a da je posebno “kritičan” dan bio Božić. Tog dana je 269 kradljivaca 27 puta pokušalo da ukrade sekundarni bakar iz pogona kompanije. Svi su osujećeni u toj nameri i udaljeni iz fabričkog kruga pre nego što su uspeli da iznesu „plen“ koji je toga dana bio „težak“ 314 kilograma. Drugog dana Božića, 8. januara, njih 130 je u 12 pokušaja probalo da ukrade oko 200 kilograma bakrane šljake i odlivaka. Tom prilikom su dve osobe predate policijskoj upravi na dalje postupanje, dok su ostali udaljeni sa lica mesta.

U prvoj sedmici Nove godine ukupno je 747 ljudi, u 86 navrata, pokušalo da otuđi tonu sekundarnog bakra i ostalog otpadnog metala.

 

Najefikasnija akcija hvatanja kradljivaca na delu dogodila se 5. januara, kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili sugrađanina P.S. (1995) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa. Pod sumnjom da je u proteklih mesec dana, u nekoliko navrata, iz kruga kompanije u kojoj je odnedavno zaposlen ukrao 1.762 kilograma sekundarnog bakra, policija ga je zaustavila i u kombiju pronašla ukradeni bakar koji je, kako se pretpostavlja, nameravao da proda. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, određeno mu je najpre zadržavanje do 48 sati, nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu.

Istoga dana zaplenjeno je i 240 litara dizel-goriva, kao i pet aluminijumskih visokonaponskih kabli koje su ukradene prilikom pripreme terena za izradu novog kolektora.