Ziđin postao vlasnik Rakite i nalazišta Čukaru Peki

Novi većinski vlasnik RTB Bora, kineska kompanija Ziđin, postala je novi vlasnik kanadske kompanije Nevsun koja ima istražna prava za bakar i zlato u Srbiji.

Nevsun je kompanija koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.

U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće,

izjavio je Čen Đinghe, predsednik kompanije Ziđin.

Prema preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom “zrno graška”, vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na oko sedam milijardi dolara.

Kao olakšavajuća činjenica navodi se, da bi blizina pogona za preradu rude u RTB Boru, kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru Peki.

Pominje se i da bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Sudeći prema preliminarnim analizama, ukupni pretpostavljeni resursi procenjuju se na 35 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,9 i zlata od 1,7 odsto.

Nevsun je 100 odsto vlasnik prava na istraživanje bakra na nalazištu Čukaru Peki – gornja zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – donja zona.

izvor: B92, foto: Rakita