Dodelom tradicionalnih majskih priznanja u Negotinu je obeležen Dan opštine.

Titulu počasnog građanina Negotina za izuzetan doprinos razvoju opštine Negotin, izgradnji humanih odnosa među ljudima i razvoju saradnje u oblasti privrede i kulture, odlukom odbornika, poneo je Stanko Popović, osnivač “Eliksir grupe”, koja je od 2012. vlasnik Industrije hemijskih proizvoda Prahovo u Negotinu. Nagradu je u ime svog sina primila Ružica Popović.

Stanko Popović ( foto B92)

Majske nagrade, koje uz diplomu podrazumevaju i novčanu nagradu u visini od 104.852 dinara, za postignute rezultate i značajan doprinos u razvoju opštine Negotin u 2018. Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin uručio je Negotinskoj gimnaziji, koja ove godine obeležava 185 godina postojanja; Fudbalskom klubu „Hajduk Veljko“ iz Negotina, koji proslavlja stogodišnjicu; Vlasti Mladenoviću, negotinskom pesniku i dobitniku Drainčeve nagrade, za značajan doprinos kulturnom i književnom stvaralaštvu istočne Srbije. Za značajan doprinos u oblasti humanitarnog rada i promociji Negotina majske nagrade uručene su i Vanji Đurđević, koordinatoru organizacije „Čepom do osmeha“ i Davidu Matejeviću, studentu pete godine Medicinskog fakulteta.

Majske povelje, uz diplomu i novčanu nagradu od 52.426 dinara uručene su učenicima koji su u prošloj kalendarskoj godini postigli značajne rezultate: Stefanu Konjakoviću, Teodori Stevanović, Vanji Milosavljević, Urošu Stojanoviću i Mariji Milosavljević.

Lokalna samouprava uručila je i Plakete opštine Negotin, akademiku profesoru dr Rodoljubu Čučuloviću iz Prahova, Klimentiju Gulicovskom, aktivnom igraču i treneru Šahovskog kluba “Hemičar” iz Negotina, Dragoslavu Mišiću i Mateji Vojvodanoviću, učeniku Umetničke škole “Stevan Mokranjac”.

Svečanosti je prisustvovao Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Na današnji dan vredi se, osim nekih opštih istorijskih činjenica, prisetiti i znamenitih Negotinaca, poput hajduk Veljka Petrovića, Stevana Stojanovića Mokranjca i Đorđa Stanojevića. Svaki od njih je, svojim likom i delom, proneo slavu ovog kraja širom Srbije i Balkana.
Кao opština koja se nalazi na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, u niziji omeđenom Dunavom i Timokom, ona ima i poseban značaj, jer je kroz istoriju, pa sve do danas, dom različitih manjinskih zajednica i etniciteta i mesto u kome se baštine najlepše i najrazličitije tradicije i običaji ovog kraja. Molim vas da ovu bogatu riznicu čuvate i negujete i za generacije koje dolaze,

kazao je Dačić.

Dan opštine Negotin 12. maj obeležava se od 2007. u znak sećanja na oslobođenje grada od viševekovne turske vladavine i pripajanje tadašnje Negotinske nahije Kneževini Srbiji 1833. godine.