Neki od najznačajnijih datuma u istoriji knjaževačkog kraja i knjaževačke varoši vezani su za ime kneza Miloša Obrenovića. Svetli knjaz je svojim prisustvom „blagoizvoleo počastiti“ narod ovoga kraja u dve prilike – u julu 1833, neposredno posle oslobođenja od osmanske vlasti i pripajanja Timočke krajine Кneževini Srbiji, i u januaru 1859, kada je „blagovolio izjaviti da se varoš Gurgusovac u napredak zove Кnjaževac“.

Povodom obeležavanja 160-godišnjice imena grada i radi promovisanja kulturnoistorijskog nasleđa opštine Кnjaževac, Narodna biblioteka „Njagoš“ priredila je izložbu posvećenu knezu Milošu Obrenoviću i njegovom istorijskom i ličnom uticaju na opšti razvoj Knjaževca.

Na otvaranju izložbe, svojevrsnom javnom času o zavičajnoj i nacionalnoj istoriji, profesor istorije Ivica Mišić, recenzent izložbe, govorio je o ulozi kneza Miloša Obrenovića u formiranju moderne srpske države.

Poseban značaj izložbi dalo je Sveto jevanđelje, koje je knez Miloš poklonio gurgusovačkoj crkvi prilikom njenog osvećenja 1835. godine, a koje je Biblioteci za ovu priliku ustupila biblioteka Crkvene opštine knjaževačke.

O Jevanđelju, njegovoj burnoj istoriji, kao i velikom Кnjaževom uticaju na jačanje pravoslavne vere u tek oslobođenim srpskim krajevima, govorio je protojerej Siniša Đorđević, starešina Crkve Svetog Đorđa u Кnjaževcu, koji je i otvorio izložbu.

Miloševo jevanđelje prvi put je u svojoj istoriji javno dostupno knjaževačkoj publici i izloženo je u čitaonici Biblioteke do 17. maja.

izvor i foto: Biblioteka “Njegoš”