Kineska nova godina se proslavlja širom azijskog kontinenta od Vijetnama, gde je poznata pod nazivom Tet, do Južne Koreje, gde je nazivaju Seolal. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom velikom prazniku.
Kineska ili lunarna nova godina je najvažniji i najradosniji događaj za kineski narod, zasnovan na tradiciji dugoj skoro četiri hiljade godina, iza koje je ostao veliki broj običaja koji se i danas pažljivo poštuju.

POČETAK LUNARNE GODINE NIJE ISTI SVAKE GODINE

Lunarni kalendar je zasnovan na ciklusima Meseca, tako da se datum kineske nove godine, odnosno početak Prolećnog festivala menjaju svake godine. Tehnički, pada se tokom drugog mladog meseca nakon zimskog solsticija. Prvi dan lunarne nove godine može biti od 21. januara do 19. februara. Kina je relativno kasno usvojila gregorijanski kalendar, zvanično prešavši na njega 1912. godine (dok je sa korišćenjem počela tek 1929. godine), ali lunarni kalendar je važniji na duhovnom i kulturnom nivou. Svi tradicionalni praznici iz lunarnog kalendara, kao što je zimski solsticij, i dalje se proslavljaju u Kini, a mnogi Kinezi i dalje računaju svoje godine i datume rođenja po lunarnom kalendaru.

LUNARNA NOVA GODINA SE NE PROSLAVLJA SAMO U KINI

Kineska nova godina nije jedina proslava zasnovana na lunarnoj novoj godini. Proslave lunarne nove godine se obleležavaju u Koreji, Vijetnamu, Laosu, Singapuru i mnogim drugim zemljama. Ove godine se u čast Lunarne nove godine i u Beogradu održava Kineski festival svetla na Kalemegdanu.

ZVANIČAN PRAZNIK U KALIFORNIJI

Budući da je azijska kultura vrlo popularna u Kaliforniji, 2018. godine, bivši guverner Džeri Braun potpisao je zakon kojim je lunarnu novu godinu proglasio službenim državnim praznikom.

GODINA BIVOLA

Ova 2021. godina biće u znaku bivola. Osobama rođenim u ovoj godini pripisuju se karakteristike marljivosti i iskrenosti. One su ljubazne, staložene, imaju izraženo logičko razmišljanje i zbog svoje stabilnosti su često dobri lideri.

preuzeto sa: National Geographic Srbija