Leni Stamenković Nagrada “Milan Mladenović” za najinspirativniji vokal

Mlada zaječarska pevačica Lena Stamenković dobitnica je Nagrade “Milan Mladenović” za najinspirativniji vokal, koja je ove godine prvi put dodeljena u toj kategoriji. Ovu odluku doneo je regionalni žiri na ceremoniji koju organizuje Zadužbina Milana Mladenovića, a koja je prvi put održana van Beograda – u Makarskoj.

Makarska je odabrana zato što je rodni grad Milanove majke Danice i mesto koje je bilo inspiracija za mnoge pesme Ekatarine Velike, posebno za “Modro i zeleno”, čiji je naslov ujedno i naziv novog muzičkog festivala koji se održava 21. i 22. septembra, a u okviru kojeg je upriličena i svečanost povodom dodele nagrade Zadužbine Milana Mladenovića. Festival “Modro i zeleno” rezultat je saradnje Zadužbine, Grada Makarska, Turističke zajednice Makarska i Malakološkog muzeja.

Regionalni stručni žiri, koji su činili: Ana Đurić Konstrakta (Srbija), Branka Glavonjić (Srbija), Boris Leiner (Hrvatska), Zoran Predin (Slovenija) i Marko Šelić Marčelo (Srbija), najpre je izglasao 12 finalista – od 326 prijava koje su stigle na ovogodišnji konkurs, a potom je u novom krugu glasanja odabrao pet superfinalista. Među superfinalistima je bila i Lena, sa pesmom “Mali milion”.

Podsetimo, Lenu Stamenković je publika upoznala još 2014. godine kada se kao desetogodišnja devojčica pojavila na sceni jednog od najpopularnijih dečijih muzičkih takmičenja “Pinkove zvezdice”. Izvođenjem pesme “Ako je vrijedilo išta” očarala je tada publiku i žiri i stigla do samog finala, a 2015. godine predstavljala je Srbiju na “Dečjoj pesmi Evrovizije”.

Inače, Nagrada “Milan Mladenović” za 2023. godinu dodeljena je beogradskom bendu Ljubičice za pesmu “Dok čekamo pad”.

Nagrada “Milan Mladenović”, kako ističe Zadužbina, simbol je inovacije, hrabrosti i umetničkog izraza. Ona odaje počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odolevajući pritiscima konformizma. Kroz nagradu i duh Milana Mladenovića nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umetnosti.

Foto: fb Zadužbina Milana Mladenovića/Dario Odak