U Centru za kulturu u Majdanpeku promovisan je roman “Da se džakamo u Omolju” Letice Milovanović iz Bora, koja je srednju školu završila u Majdanpeku gde je jedno vreme radila i kao bibliotekar.

Kako je sama rekla, namera joj je bila da od zaborava sačuva deo kulture, običaja, tradicije i načina življenja u Homolju nekada i to autentičnim jezikom ovog kraja.

Poreklom iz opštine Žagubica, iz sela Milatovac, Letica je najveću podršku i pomoć u izdavanju romana dobila od lokalne samouprave u Žagubici. Uporedo sa promocijom ovog romana na 64. Sajmu knjiga, Letica je dobila i zahvalnicu za očuvanje živog govora. U knjizi “Da se džakamo u Omolju” svoje mesto pronašle su i priče posvećene homoljskim manifestacijama.

O romanu su govorili profesor Gorčilo Potpara i majdanpečki pesnik i aforističar Peko Laličić, a pre Majdanpeka promocije su održane u Žagubici i Boru.

Kroz život sam uvek koračala smelim koracima, ponosno noseći na leđima i poraze i pobede sa istim žarom. Porazi su me činili jačom, hrabrojom i smelijom, a pobede davale snagu i spoznaju da mogu stići do cilja, a njega sam znala oduvek. Znala sam da hoću biti svoja. Imala sam prijatelje među lošim ljudima, do onih sa prefiksom – doktor nauka. Pri tom, moja ličnost nije bila umanjena ni ukoliko bih popila kafu sa nekim ko je bio na ivici zakona. To je njegov pečat, a ne moj,

napisala je Letica Milovanović.

Krajem prošle godine, u izdanju Književne omladine Srbije iz štampe je izašao i njen drugi roman “Droljica”. Priča o Ani i virtualnim vezama svojevrsna je kritika i demistifikacija savremenog načina života.

Na književnoj večeri u Majdanpek, među ljubiteljima pisane reči, bilo je i Letičinih školskih drugova i prijatelja koji su želeli potpisani primerak romana i fotografisanje sa autorkom.

foto: Centar za kulturu Majdanpek