Majdanpek: Stecište žena slikara iz celog sveta

Dodelom nagrada autorkama najboljih radova u Majdanpeku je otvorena XVII Međunarodna izložba ŽENE SLIKARI, jedinstvena u Srbiji i ovom delu Evrope.

GRAND PRIX – Velika nagrada izložbe pripala je Cvetki Hojnik, magistru likovne umetnosti iz Slovenije za rad “The dark side to the moon”.

Ovo priznanje nisam očekivala, veoma sam počastvovana. Nakon toliko godina rada konačno se pokazalo da idem pravim putem. Ovaj ciklus slika “Dark side of the Moon”, koje sam naslikala i poslala na izložbu, posvećen je pedesetogodišnjici sletanja ljudi na Mesec,

kazala je Cvetka Hojnik, laureat izložbe.

Prvu nagradu za SLIKARSTVO stružni žiri dodelio je Danici Veselinović, akademskom slikaru iz Loznice za rad “Bez naziva I”.

“Glava u oblacima” naziv je prvonagrađenog rada u kategoriji CRTEŽA. Autor je Zorana Bažalac, umetnik iz Kragujevca.

Ivana Flegar, magistar umetnosti iz Beograda, autor je najboljeg rada u kategoriji GRAFIKE, sa delom pod nazivom “CRACK”.

Pobednički rad u kategoriji SKULPTURE je “Kiša” Ivane Martić, akademskog slikara iz Beograda.

Prva nagrada za DIGITAL ART pripala je Nataliji Simeonović, dr umetnosti iz Beograda za rad “Smajli”.

U velikoj sali Centra za kulturu izložena su 192 rada 121 umetnice iz Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Među izloženim radovima su i dela timočkih umetnica: Munire Bajrić, Snežane Barte, Nade Birišić, Milke Brajković, Mirjane Durlić, Ilić Dijane, Tatjane Karabašević, Ranke Marinković, Gordane Putniković, Marije Temišanović, Gordane Živanović, Živanke Dragošanović i Daliborke Marković iz Majdanpeka; Jasmine Đorđević i Irene Vučković iz Bora; Marije Mari Matejević, Violete Pičorušević i Jelica Savičić iz Kladova.

Na otvaranju ove međunarodne manifestacije govorili su majdanpečka slikarka Ljiljana Stevanović, inicijator izložbe pre 17 godina i Gradimir Bogdanović, predsednik Udruženja “Za Majdanpek”.

Organizatori su za gošće, učesnice izložbe iz celog sveta, organizovali izložbu ručnih radova i nacionalne kuhinje, posetu Galeriji slika i Muzeju rudarstva, obilazak Rajkove pećine i panoramsko razgledanje Rudnika bakra Majdanpek.

Organizator XVII Međunarodne izložbe ŽENE SLIKARI 2019 je Centar za kulturu Majdanpek.

foto: Centar za kulturu Majdanpek i Gradimir Bogdanović