U Negotinu je tradicionalno obeležen 9. januar, dan rođenja Stevana Mokranjca. Predstavnici ustanova i udruženja koja nose ime poznatog kompozitora cveće su položili i na njegovu spomen bistu u Gradskom parku. Mokranjcu su se poklonili: Ksenija Gocić, predstavnik Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Anđelka Balanesković, direktor OŠ “Stevan Mokranjac” u Kobišnici, Snežana Pitarević, predsednik UO KUD “Stevan Mokranjac” Negotin i Stanoje Petrović, predsednik KUD “Mokranjac” iz Mokranja.

Dom kulture je ова dešavanja zaokružio predstavljanjem 22. izdanja časopisa za kulturu Mokranjac u PDF formatu, na sajtu www.domkulture-negotin.rs. Javna promocija ovog godišnjaka biće priređena narednih meseci po popuštanju epidemioloških mera protiv korone.

Za ljubitelje umetničke, duhovne muzike, na YouTube adresi Doma kulture premijerno je, počev od 12 sati i 30 minuta, emitovan snimak koncerta Hora Hrama Svete Trojice, priređen na 46. Mokranjčevim danima. Te 2011. godine, 13. septembra, celovečernji koncert duhovne muzike crkveni hor je priredio u Sabornom hramu Svete Trojice. Na repertoaru negotinskog ansambla pod upravom Svetlana Kravčenko, bila su duhovna dela Stevana Mokranjca, drugih domaćih i, uglavnom, ruskih kompozitora.

Mokranjac je crkvenom pojanju bio posvećen celog svog života, a u njegovom stvaralačkom opusu, među delima horske duhovne muzike izdvaja se Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, dok se 15 rukoveti napisanih na temeljima narodne umetnosti smatraju se za najlepša dela njegovog svetovnog opusa. Važno je istaći da je svoju muzičku literaturu Mokranjac izvodio kao dirigent, nastupajući u mnogim gradovima Evrope s kraja 19. i na početku 20. veka.

preuzeto: Dom kulture “Stevan Mokranjac” Negotin