Na svetskom takmičenju iz fizike, koje se održava od 6. do 13. jula u Poljskoj, tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju.

Ovo je prvi put da se sa “Međunarodni turnir mladih fizičara”, koje se održava više 30 godina, srpski gimnazijalci vraćaju sa medaljom, saopštilo je Društvo za promociju i popularizaciju nauke.

U “bronzanoj” ekipi je i Zaječarka Aleksandra Petković, koja je u svom rodnom gradu završila OŠ “Desanka Maksimović”, a potom školovanje nastavila u Nišu, u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

Ekipu srpskih srednjoškolaca osim Aleksandre, čine i Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, Gaja Brakus iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, kao i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Trstenika.

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom “Petnica”, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika.

Srpska ekipa je ostvarila bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova.

izvor i foto: RTS