34. Dani poezije počinju 23. maja

Festival mladih pesnika “Dani poezije”, 34. po redu, počinje u Zaječaru 23. maja, a otvoriće ga jedan od naših najznačajnijih pesnika Ljubivoje Ršumović, najavljeno je na konferenciji za novinare u zaječarskom teatru.

Zaječarski pesnički festival je jedan od dva relevantna festivala poezije u Srbijia, a drugi je u Vrbasu, kazao je predsednik Umetničkog saveta manifestacije Saša Jelenković i podsetio podsetio da je ukupno trajanje festivala 34 godine, ali ne u kontinuitetu. Nakon pauze od desetak godina,na predlog tadašnjih gradskih vlasti festival su 1992 godine ponovo pokrenuli Miloš Petković i on, i od tada se neprekidno organizuje.

Prvog dana festivala biće predstavljen Dragan Jovanović Danilov, jedan od najnagrađivanijih srpskih pesnika, a međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe biće predstavljen kroz poeziju Petera Semoliča, jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Čućemo njegovu poeziju na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku , u prevodu Dragane Bojanić Tijardović.

Da ovaj festival ne bi bio samo revijalnog karaktera, već i interaktivan, ove godine organizovaćemo radionice kreativnog pisanja poezije „Stremljenja“ koje osmislio pesnik Miloš Petković , a koje će biti održane 24. I 25.maja,
rekao je Jelenković i dodao da je Festival i u znaku prevoda strane poezije. Biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba Dereka Volkota i pesnika i iz Norveške Laš Sobi Kristensena.


Tradicionalno veče „Pesnik laureat “ biće održano u Radul begovom konaku 24.maja u 20 sati. Gošća je Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade, „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“.

Bojana Stojanović Pantović

Poslednje večeri festivala, 25.maja biće promovisana knjiga „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković. O knjizi će govoriti predsednik žirija Festivala Dejan Aleksić. Predviđen je i nastup ovogodišnjih finalista festivala, mladih pesnika koji su se kroz konkurs koji je raspisan kvalifikovali da nastupe na završnoj večeri festivala, od kojih će jedan biti nagrađen štampanjem knjige.

Ove godine tradicionalnu nagradu „Sergije Lajković“ dobiće časopis „Braničevo“ i glavna urednica Biljana Milovanović Živak.

Direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine –Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić je istakao da je zaječarski pesnički festival renomirana kulturna institucija u Srbiji, s obzirom na to da traje 34 godine.
Festival je ove godine finansijski podržalo i Ministarstvo kulture.