CACIB Zaječar: Svaki drugi pas iz inostranstva

Na Popovoj plaži u Zaječaru održana je 10. Međunarodna izložba pasa svih rasa „CACIB 2019″.

Pekinezeri, pudlice, retriveri, vučjaci, ali i argentinska doga i kineski čau čau samo su deo od 235 pasa iz Srbije, Poljske, Češke, Bugarske, Rumunije i drugih zemalja, u čijoj su lepoti uživali posetioci izložbe.

Pred žirijem je bio težak zadatak.

To su psi poznatih odgajivača, vodiča, hendlera, najjačih svetskih krvnih linija, i to je jako velika čast da neko, uslovno rečeno, u zabačenom delu Srbije, dođe i ispoštuje ovu manifestaciju. Sudijski žiri je činio šest međunarodnih sudija, sa velikim međunarodnim iskustvom. Kriterijumi su bili jasni, postoji pravilnik o stručnom radu koji definiše kako se ocenjuje, i svaka rasa ima svoj standard. Pas mora da zadovolji sve uslove propisane standardom, s tim što „ideal“ koji je propisan stadndrom ne postoji, ali pobeđuju psi koji su najpribližniji standardu. To su procene morfoloških osobina i neka psihološka ponašanja u ringu,

objašnjava Vladimir Videnović, predsednik Kinološkog društva Zaječar.

Titulu najlepšeg psa manifestacije poneo je sibirski samojed.

Izložbu je organizovao Kinološko društvo „Zaječar“, po odobrenju Međunarodne kinološke federacije (FCI) i Kinološkog saveza Republike Srbije.

Kinološki društvo u Zaječaru osnovano je pre pola veka. Danas ima oko 80 članova, 20 registrovanih odgajivačnica, 50-60 prijavljenih legala sa 250-300 štenadi godišnje. Pod okričjem KD Zaječar su psi nosioci titula svetskih i evropskih šampiona, pobednici specijalizovanih izložbi u zemljama porekla rase, psi sa titulama međunarodnih i nacionalnih šampiona.

foto: Radio Magnum