Dr Đerlek u Zaječaru: Povećati broj vakcinisanih

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, obilazi jug i istok Srbije, a kako je rekao, cilj je da se zdravstvene ustanove u našoj zemlji što bolje pripreme za četvrti talas virusa korona.

Na sastanku u Zaječaru bili su prisutni direktori iz Kladova, Negotina, Sokobanje, Zaječara, Bora, Majdanpeka, Boljevca i Knjaževca.

“Zdravstveni sistem u celini na jugu i istoku je spreman da se uhvati u koštac sa kovidom, to jest delta sojem, i država je uradila sve što je trebalo, a to je nabavka opreme, lekova, dijagnostika, infrastruktura i povećanje kapaciteta. Nismo zadovoljni brojem vakcinisanih, koji je do kraja juna trebalo da bude između i 50 i 60 odsto, međutim to se nije desilo i daleko smo od kolektivnog imuniteta”, naveo je Đerlek.

Inače, broj zaraženih na području Zaječara rapidno raste, tako da je od početka meseca registrovano više od 300 novih slučajeva, a danas još 51. Broj vakcinisanih građana je oko 50%, a lekari podsećaju da je imunizacija najlakši i najbrži način da se pobedi korona.

Direktorka Doma zdravlja Zaječar dr Bojana Radivojević kaže da je mežu obolelima oko 30 školaraca, a da je vakcinu primilo tek 80 mladih uzrasta od 12 do 18 godina.

Državni sekretar dr Mirsad Đerlek kaže da od roditelja zavisi da li će deca biti vakcinisana, ali da treba da budu svesni da virus napada mlade, zdrave i nevakcinisane, jer su stariji uglavnom imunizovani.

Osvrnuo se i na nevakcinisane medicinske radnike, kojih je oko 30% i naveo da će država reagovati na pravi način.

Inače, u zaječarsko bolnici hospitaliozovano je 46 pacijenata iz regiona, na kiseoniku je svaki drugi, pa je vrlo verovatno da će u kovid sistemu uskoro biti i grudno odeljenje.