Eksproprijacija na Borskom jezeru zbog izgradnje pešačkih staza i saobraćajnica

Vlada Srbije donela je rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju, odnosno prenos nepokretnosti – zemljišta i objekata u cilju izgradnje pešačkih staza i saobraćajnica na Borskom jezeru.

Infrastruktura će biti izgrađena u skladu sa Planom generalne regulacije turističkog područja Borsko jezero – Brestovačka banja.

Grad Bor određuje se za korisnika eksproprijacije, odnosno administrativnog prenosa nepokretnosti, navodi se u rešenju.

Pre skoro godinu dana podneli smo zahtev Vladi Republike Srbije da se uradi eksproprijacija zemljišta na osnovu prostornog plana uređenja turističkog područja Borsko jezero – Crni vrh. U planu je izgradnja pešačkih staza i saobraćajnica, novog sistema kanalizacije, vodovoda, želimo da stvorimo uslove za gradnju. Vlada Republike Srbije podržala je našu ideju i donela odluku o eksproprijaciji koju će sprovesti lokalna samouprava, u cilju podizanja Borskog jezera na turističkoj mapi Srbije i urbanističkom unapređenju ovog područja.
Želimo da naše jezero, nakon uređenja, postane pravi biser Istočne Srbije kada je turizam u pitanju,

navodi Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ovom odlukom nisu obuhvaćene plaže na jezeru, ali je grad ušao u proceduru za prenos vlasništva nad onim koje pripadaju nekadašnjem RTB-u, kako bi do narednog leta bilo uređeno kupalište na Borskom jezeru.

foto: Visit East Serbia