IN MEMORIAM: Dr Dragiša Filimonović (1931 – 2019)

Dr Dragiša Filimonović, specijalista oftalmologije, profesor Medicinskog fakulteta, nekadašnji ministar zdravlja i predsednik zaječarske opštine preminuo je jutros u Zaječaru.

Rođen je 1931. godine u Donjoj Jošanici u opštini Blace. Medicinski fakultet završio je u Beogradu, nakon čega zasniva radni odnos u Doma zdravlja u Zaječaru, gde je od 1961. do 1963 bio upravnik. Specijalizaciju iz oftalmologije završio je 1965, nakon čega počinje da radi na očnom odeljenju u Zaječaru koje je bilo jedino u regionu.

U profesionalnoj oftalmološkoj karijeri bavio se posebno traumatizmom oka, koji je u to vreme bio među prvima kao uzrok slepila iz čega je proistekao magistarski rad i doktorska disertacija.

Za direktora Medicinskog centra u Zaječaru postavljen je 1967. godine, a 1982. postaje predsednik opštine.

Bio je član predsedništva Кonferencije gradova Srbije i Jugoslavije i savezni poslanik socijalno-zdravstvenog od 1970. do 1974. godine

Za vanrednog profesora oftalmologije na Medicinskom fakultetu u Nišu izabran je 1986.

Od 1986. godine do 1990. bio je ministar zdravlja Republike Srbije.

Od 1990. bio je načelnik polikliničko-dijagnostičke službe na Očnoj klinici Medicinskog fakulteta u Beogradu i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Bio je redovni član Srpskog lekarskog društva i Oftalmološke sekcije.

Publikovao je i saopštio 70 radova iz oblasti oftalmologije na domaćim i međunarodnim skupovima.

Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vencem i dobitnik Septembarske nagrade Opštine Zaječar, kao i velikog broja plaketa i priznanja od strukovnih ogranizacija.

Komemoracija povodom smrti dr Dragiše Filimonovića biće održana sutra u 11 sati u amfiteatru Doma zdravlja u Zaječaru. Sahrana je u nedelju, 3. novembra, a vreme će biti naknadno objavljeno.