Interkultura u Zaječaru – Susreti koji menjaju svet

Susretom srednjoškolaca iz inostranstva koji su na interkulturalnoj razmeni, porodica koje su ih ugostile, profesora i volontera i u Zaječaru je obeležena desetogodišnjica “Interkulture” u Srbiji.

Interkultura je volontersko nevladino udruženje mladih koji veruju u spajanje kultura i sticanje prijatelja iz najrazličitijih zemalja. Osnovano je 2008.godine, a godinu dana kasnije u našu zemlju stižu prvi đaci iz sveta. Ministarstvo prosvete daje podršku 2010. godine, a Zaječar se u priču uključuje 2011. godine.

Na interkulturalnoj razmeni u Zaječaru sada su Martina iz Italije, na tromesečnom programu i Zejnep iz Turske, na godišnjem programu. U okviru istog lokalnog centra, Paraćin je ugostio Virdžiniju iz Italije i Grejs sa Tajlanda, Boljevac Non sa Tajlanda, Ćuprija Peng sa Tajlanda.

Na prigodnoj svečanosti Peng, Non, Grejs , Virdžinija, Martina i Zejnep, kao i njihove drugarice Maja i Sofija iz Srbije pričale su o svojim zemljama ali i različitostima koje ih povezuju uprkos specifičnosti kultura iz kojih dolaze.

U Srbiji ima 11 lokalnih centara interkulture u čiji rad je uključeno 60 volontera. Trajna saradnja uspostavljena je sa 20 škola u Srbiji, među kojima je i Gimnazija u Zaječaru.

Bila je ovo prilika i da predstavnici Interkulture iz Beograda Ivana Gazikalović Pavlović i Ivan Pavlović posete Gimnaziju i razgovaraju sa profesorima.

foto: Intekultura Zaječar