Obnovljene tri arteske česme

Građanima Zaječara danas su predate na korišćenje tri obnovljene arteske česme: kod nekadašnje kafane Zelengora, u naselju Ključ i u naselju Kraljevica.

Reč je o prve tri od 40 zaječarskih arteskih česama koje su obuhvaćene Projektom rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama koji partnerski realizuju Grad Zaječar, Udruženje “Za česme” i Kompanija Heineken Srbija.

Posle obnove koja je počela jesenas, česme od kojih su neke stare i 100 godina, dobile su potpuno novi izgled, a rekonstrusani su i revitalizovani i arteski bunari iz kojih se česme napajaju čistom i zdravom pijaćom vodom.

Centralni događaj danas je organizovan kod česme u naselju Kraljevica a pre toga prezentovani su i radovi koji su izvedeni na česmama Zelengora i u Ključu.
Zaječarcima su se ovom prilikom obratili pomoćnik gardonačelnika Milan Stanković i direktor kompanije Hajneken Srbija Viktor Gilhofer.

Shvatio sam da su česme nasleđe i da su neke od njih starije od jednog veka. To su važna mesta na kojima se susrećete sa svojim komšijama, mesta na kojima možete popiti najbolju vodu. Zato svi mi doprinosimo ovoj zajednici ulaganjem u njenu tradiciju i nasledje. Učestvujući u ovom projektu rekonstrukcije i revitalizacije zaječarskih arteskih česama sa vodom za piće zajedno sa gradom Zaječarom, Udruženjem “Za česme” i sa Okrugom, verujem da ćemo da izgradimo bolju budućnost Zaječara svima,

istakao je Gilhofer.

Projekat rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama u gradu sprovodi se uz pomoć i podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Iza svega stoji udruženje gradjana “Za česme” koje već četiri godine brine o zaječarskim česmama.

izvor i foto: Za česme