Izložba fotografija “Vitalne slike Zaječara”

„Vitalne slike Zaječara” naziv je izložbe fotografija koja će u utorak biti otvorena u Omladinskom centru u Zaječaru.

Zaječarska inicijativa je 2018. godine, u saradnji sa Fondacijom Iskorak, sprovela istraživanje pod nazivom “Vitalni znaci”, koje se bavilo kvalitetom života u Zaječaru. Istraživanje je obuhvatilo prikupljanje statističkih podataka, ali i ispitivanje i mišljenja i stavova javnosti, što istraživanju daje lični pečat. Ispitivale su se ključne oblasti poput bezbednosti u gradu, mogućnosti za zaposlenje, kvaliteta zdravstvenih usluga itd. Rezultati su dostupni na sajtu vitalniznaci.rs

Kako su brojke – brojke, Zaječarska inicijativa je želela da ode korak dalje i da rezultate ovog istraživanja prikaže na drugačiji način! Upravo zbog toga je početkom 2019. godine okupila nekoliko poznatih zaječarskih autora umetničke fotografije, sa namerom da rezultate istraživanja, umesto kroz brojeve i infografike, prikaže i prenese na neposredniji način – kroz objektive fotoaparata.

Rezultat njihovog angažmana je veliki broj fotografija koji iz različtih autorskih perspektiva ilustruju zaječarsku svakodnevicu i stanje u zajednici, i od kojih će na izložbi biti prikazana uža selekcija najboljih radova. Način na koji ljudi doživljavaju zajednicu u kojoj žive i kako se u njoj osećaju je jednako važno kao i statistika.
Autori izloženih fotografija su: Mikica Andrejić, Tatjana Galić-Zetović, Damir Mihajlović, Marija Živković, Slobodan Cvetković, Ivica Ivanović, Milan Petrović, Ljljana Jovanović, Vladan Matić.

Planirano je da se autori obrate gostima tokom izložbe.

Ulaz je besplatan, a otvaranje izložbe je u 19 sati.