Izmešta se česma na gradskom trgu

Danas su na Trgu oslobođenja počeli radovi na rekonstrukciji objekta gradske česme.

Planirano je da bude rekonstruisano i okno postojeće šahte za intervencije, instalacije i uređaji, a česma će biti izmeštena dvadesetak metara, nedaleko od fontane “Majka i dete”.

Vrednost radova je oko pet miliona dinara, investitori su Grad Zaječar i Zaječarska pivara, a nosilac projekta i pokretač ideje rekonstrukcije arteske česme na Trgu oslobođenja je Udruženje “Za česme”.

Izmeštanje česme je neminovno. Arterski bunar sa kojeg će se napajati nova česma nalaziće se tačno ispod sadašnje česme na gradskom trgu, a po propisima i zakonima koje nalaže Ministarstvo za rudarstvo i energetiku iznad bunara ne sme da bude ni jedan objekat da bi u svako vreme moglo da se pristupi bunaru radi sanacije i određenih postupaka koji su predviđeni da se rade na dve godine, čišćenja i drugog. Vrednost investicije je nešto više od pet miliona dinara. Ušteda će se ostvarivati kroz nekorišćenje vodovodske vode koja je do sada tekla više od 20 godina, 24 sata dnevno, 365 dana u godini . Po proračuna nadležnih iz gradskog Vodovoda Zaječar to je količina vode oko 60 hiljada kubika u jednoj godini, koja se prosto baci iz sadašnje česme i iz fontane,

izjavio je Aleksandar Marjanović, predsednik udruženja ,,ZA česme“.

Ispoštovaće se zahtevi Zavoda za zaštitu spomenika Niš, da nova česma bude replika stare česme iz 1865. godine sa uklesanim godinama oslobodilačkih ratova i biće istih dimenzija kao stara.

Postojeća česma neće biti uklonjena dok nova ne bude postavljena.

Prilikom nedavnog predstavljanja novog rešenja česme, rečeno je da će centralni gradski trg 2022. godine biti potpuno rekonstruisan a da će konkurs za idejno rešenje biće objavljen naredne godine.

Radovi na postavljanju nove česme na Trgu oslobođenja trajaće mesec dana.