Jasikovo: Održana 3. Koljašijada

Ekipa “Homoljski čuvari”, koju čine lovci Jasikova i Laznice pobednik je 3. Koljašijade, održane u Jasikovu kod Majdanpeka.

Staro jelo koje u Timočkoj Krajini Srbi zovu kačamak, a Vlasi koljaš, priprema si od pamtiveka na isti način. Na tihoj vatri, uz brzo i neprestano mešanje, belo kukuruzno brašno kuva se u slanoj vodi. Ponegde se dodaje i sir. Kada bude gusto skuvan, kačamak se izvrne na drvenu dasku – lopar i seče koncem. Kačamak se može jesti sa sirom, kajmakom, kiselim mlekom, ali ljubitelji dobrog zalogaja kažu da najbolje ide sa svinjskim mesom dinstanim sa belim lukom.

U konkurenciji 12 ekipa, drugo mesto zauzela je ekipa meštana “Homoljac”, a treće je pripalo timu iz Šarbanovca.

Ova jedinstvena manifestacija okupila je čuvare narodne tradicije iz ovog dela Srbije. Udruženja žena izložila su predmete od vune, papira, gline.

U kulturno’umetničkom delu programa učestvovali su amateri iz Vlaola, Laznice i Leskova.

“Koljašijadu” je organizovala MZ Jasikovo uz podršku opštine Majdanpek.