Milion evra za unapređenje turizma u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ objavio je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih zbog pandemije COVID-19 u sektoru turizma, sa ukupnim budžetom od milion evra.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi GIZ.

Projekat je usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

GIZ će održati dve info sesije u petak, 3.jula od 18 časova i u ponedeljak 6.jula od 13 časova, na kojima će pored predstavljanja programa i procedura, potencijalni podnosioci projekata imati mogućnost da postave pitanja i dobiju pojašnjenja o detaljima poziva.

Info sesije biće organizovane onlajn i moći će da im se pristupi putem linka https://www.facebook.com/EUzaTebe/

Pravo učešća na konkursu imaju potencijalni korisnici sa teritorija sledećih gradova i opština: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar.

Glavni ciljevi pružanja bespovratne pomoći usmereni su na:

  • Unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima
  • Modernizaciju smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za sledeće aktivnosti:
    – Renoviranje/ adaptacija/ proširenje/ unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (nameštaj, kuhinjske aparate itd.)
    – Infrastruktura malog obima i oprema za postojeće ili nove aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme, itd.
  • Uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga
  • Uvođenje novih prodajnih kanala
  • Promotivne aktivnosti

Podnosioci zahteva za bespovratnu pomoć mogu biti:

1. fizička lica koja pružaju usluge smeštaja,
2. registrovana poljoprivredna gazdinstva,
3. mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih).