“Mokranjac i Mocart” na zatvaranju Mokranjčevih dana

Кoncertom Hora i Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića u Negotinu su nakon sedam festivalskih dana završeni 54. “Mokranjčevi dani” .

Maestro Suđić odlučio se da program naslovljen kao „Mokranjac i Mocart“ započne Mokranjčevim „Opelom“ sa solistima Nikolom Dorićem (tenor), Aleksandrom Novakovićem (bas) i Milošem Gašićem (bas).

Usledila je Mokranjčeva Peta rukovet, koju Кonjović stilski izdvaja u stvaralaštvu rodonačelnika srpske muzike. Najobimniju i po mnogima njegovu najpopularniju Rukovet upotpunili su svojom interpretacijom solisti: Biljana Vasiljević Mitrović (sopran), Vanja Biserčić (tenor) i Nikola Dorić (tenor).

Program je zaokružen izvođenjem Mocartovog „Rekvijuma“ sa solistima: Aleksandrom Jovanović (sopran), Ivanom Srbljan (mecosopran), Janošem Serekovanim (tenor) i Atilom Mokušem (bas).

Upravo se na toj paraleli Mokranjca i Mocarta i temelji ovaj program, istakla je dr Sonja Marinković, selektorka festivala, na ceremonijalu svečanog zatvaranja, zahvalivši maestru Suđiću, solistima, Horu i Simfonijskom orkestru Radio televizije Srbije na sjajnoj interpretaciji.

Ne znam koliko ste strepeli od suočavanja Mokranjca i Mocarta, dve estetike viđenja posmrtne službe. Ja priznajem da nisam zato što verujem u ono što je veličina Moranjčevog dela i ne bojim se poređenja vokalnog i vokalno-instrumentalnog medija. To su dva sveta, ali dva sveta koja odišu stvalačkom moći, koja će uvek naći put do srca,

istakla je dr Sonja Marinković.

Festival je zatvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin zahvalivši se prijateljima festivala, ministru kulture u Vladi Republike Srbije Vladanu Vukosavljeviću, sponzorima i medijima na „pomoći i istrajnosti koje obezbeđuju trajnost festivala“.

Ovogodišnjih sedam festivalskih dana u naš grad dovelo je preko hiljadu učesnika iz Moskve, Njujorka, Amsterdama, Skoplja, Podgorice, Turn Severina i naše zemlje, brojne učesnike koji su svojim nastupima dali svoj umetnički doprinos kvalitetu Festivala. Izuzetni programi učinili su 54. Festival dostojnim dela našeg znamenitog sugrađanina, Stevana Stojanovića Mokranjca,

kazao je Veličković.

Svečanost zatvaranja 54. “Mokranjčevih dana“ tradicionalno je završena dodelom festivalskih priznanja sponzorima i prijateljima Festivala.

foto: Klub Doma kulture Negotin