Najstariji Zaječarci zorom u prodavnice, apoteku, na bankomat

Zbog policijskog časa, koji počinje danas u 17 sati i završava se u ponedeljak u 5 ujutru, termin kupovine za stariji od 65 godina bio je jutros od 4 do 7 sati.

Kako su većini penzionera koji penzije primaju preko tekućih računa još juče uplaćene prinadležnosti za ceo mart sa dodatkom od 4.000 dinara, mnogi su iskoristili mogućnost da na bankomatu podignu novac.

Od rane zore bile su otvorene trgovinske radnje, tako da su naši najstariji sugrađani mogli da kupe lekove, namirnice, sredstva za higijenu.

Mreža prodajnih objekata koji jednom nedeljno omogućavaju kupovinu penzionerima, iz nedelje u nedelju je sve veća, i nakon velikih trgovinskih lanaca u akciju su se priključili i manji lokalni marketi i apoteke.

Kako je iduće nedelje Vaskrs, a po Zakonu o državnim praznicima neradni su dani Veliki petak i Vaskršnji ponedeljak, čeka se odluka Kriznog štaba da li će i koji dan biti predviđen za kupovinu za starije od 65 godina.

Stariji od 65 godina su, kao najosetljiviji deo populacije na koronavirus, u kućnoj izolaciji od 15. marta.

Iako se najstarijima dozvoljava da jednom nedeljno rano ujutru sami odu u kupovinu, grad Zaječar je u saradnji sa Crvenim krstom oformio Kol centar, tako da volonteri svakoga dana nose hranu i lekove starim sugrađanima u gradu i selima, kojima je ta vrsta pomoći potrebna.

foto: Za media