Patrijarh Porfirije u Kladovu: Orden za dobročinstvo Živojinu Bolbotinoviću

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, povodom osvećenja novoizgrađenog parohijskog doma u porti crkve Svetog Georgija u Kladovu, obavio je čin Doksologije i održao pozdravnu besedu.

“Na ovim prostorima u ljubavi I slozi, bez ikakvih razlika i podela žive pravoslavni narod srpski I pravoslavni Vlasi. Koliko god da je širok Dunav još je šira duša pravoslavna”,

rekao je Patrijarh Porfirije u besedi.

Nakon besede Patrijarh srpske pravoslavne crkve Pofirije uručio je orden Svetog kralja Milutina za ktitorstvo i dobročinstvo Živojinu Bolbotinoviću, privredniku iz Kladova.

Dobrotvora Živojina Bolbotinovića, vlasnika “Tekijanke” Timočani znaju po humanim delima i nesebičnim davanjima za crkvu, bolnice i siromašne. Tokom katastrofalnih poplava 2014. godine spsavao je ljude iz Tekije. Brodovima svoje kompanije evakuisao je oko 400 meštana. Svoje unuke poslednje.

Za svoje dobročinstvo višestruko je nagrađivan a dobitnik je i Zlatne plakete za najplemenitiji podvig godine. Brojnim priznanjima pridodato je i najvrednije – Orden Svetog kralja Milutina.