Predavanje Plavo i zlatno- stara srpska crkvena muzika

Sa blagoslovom episkopa timočkog Ilariona, u okviru programa u zaječarskoj Gostoprimnici, predavanje „Plavo i zlatno- stara srpska crkvena muzika (IX-XVIII vek)“ održao je mladi Zaječarac Hadži Jakov Milutinović, maturant Muzičke škole Niš.

Istraživački rad i predavanje Hadži Jakova, zamišljeno kao autorov mali doprinos obeležavanju 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, predstavlja svojevrstan pregled devetovekovnog perioda u istorijskom razvoju najdugovečnijeg žanra srpske muzike, sa posebnim osvrtom na položaj crkvene muzike u životu Srpske pravoslavne crkve.

Predavanje je otpočelo podsećanjem na bogatstvo srpskog srednjovekovnog kulturnog nasleđa, a potom su prisutni upoznati sa osnovnim muzičkim pojmovima i karakteristikama stare srpske crkvene muzike. Prateći istorijski razvoj stare srpske crkvene muzike, autor je ukazivao na veliki uticaj vizantijske kulture na srpsku, ali i na univerzalizam srednjovekovne umetnosti Pravoslavne crkve.

Prisutni su imali priliku da kroz zvučne primere spoznaju lepotu stare srpske crkvene muzike, ali i da vide fotografije retkih istorijskih izvora i muzičkih zapisa. Predavanje je zaključeno autorovom porukom crkvenim pojcima, dirigentima, kompozitorima i horistima da se treba ugledati na prethodnike u bavljenju crkvenom muzikom i da njihovom ispravnom pristupu crkvenoj muzici treba naći mesto i u 21. veku.

Hadži Jakov Milutinović kao učenik generacije OŠMO “Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, 2016. godine upisuje Srednju muzičku školu u Nišu, i to teoretski i klavirski odsek, u klasi prof. Spomenke Špirić. Piše horske, klavirske i kamerne kompozicije i aranžmane. Njagove kompozicije i aranžmani izvode se na koncertima i festivalima širom Srbije, ali i u Rusiji, Grčkoj, Nemačkoj, Austriji, Izraelu, Rumuniji i Bugarskoj. Posebno ističe premijeru svog dela „Sve si premudro stvorio, Bože“ na Pashalnom festivalu u Hramu Hrista Spasa u Moskvi 2016. godine. Polaznik je dirigentskih i horskih seminara i autor muzikoloških radova.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim, republičkim i regionalnim takmičenjima iz solfeđa, teorije muzike, harmonije i klavira, kao i nagrade SANU-a za izuzetne rezultate u školskoj 2017/18. godini.

izvor i foto: Timočka eparhija