Predstava “San o Mileni” izvedena u zaječarskom pozorištu

U zaječarskom teatru sinoć je odigrana dokumentarna predstava „San o Mileni“ u režiji Jelene Bogavac, o slikarki iz Požarevca koja je stekla svetsku slavu – Mileni Pavlović Barili.

Predstava je nastala iz višemesečnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalno-političkog koncepta međuratnog perioda 20.veka u kom je živela.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta,kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi Milene Pavlović Barili kao i poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Bariili.

Manje je poznato da je ova umetnica bila i poetesa i scenografkinja i ilustratorka, ali i preteča savremene multimedijalne umetnice, tako da je predstava u potpunosti ispunila edukativni zadatak , upoznajući nas sa životom i delom Milene Pavlović BariliI, čiji je otac bio Italijan, a majka Srpkinja iz Požarevca, dok je ona bila građanka sveta.

Igraju: Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Miodrag Kovačević.

Izvođenju predstave prethodila je izložba reprodukcija Mileninih slika iz galerije „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu, kao i odličan multimedijalni performans Miodraga Kovačevića i grupe Invisibles u foajeu zaječarskog pozorišta.

Oni su izveli kompozicije sa tekstom Mileninih pesama i predstavili nove fragmente o umetnici sa fokusom na premijerno predstavljanje portreta Barbare Malori nastalog 1942. godine, jednog od Mileninih remek dela iz američkog perioda.

foto: zaječarsko pozorište