Radni sastanak u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

Danas je u Zaječaru održan radni sastanak u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. U ime Saveta, sastanak je vodio generalni sekretar Dejan Vlajković.

Romsko stanovništvo iz Zaječara zastupao je koordinator i član Saveta Miljan Rašić, u ime Roma iz Bora prisustvovao je koordinator Emil Demiri, kao i koordinator iz Boljevca, Rade Ilić.

Sastanku su prisustvovale i zdravstvena medijatorka iz Zaječara Aleksandra Merdžić, pedagoški asistent Irena Rašić i predstavnik omladine David Gergijev.

Na skupu je bilo reči o opštem položaju Roma u Borskom i Zaječarskom upravnom okrugu, kao i o sprovođenju afirmativnih mera iz oblasti obrazovanja, zdravstvenoj zaštiti romskog stanovništva, infrastrukturi romskih naselja, predstojećem opštem popisu stanovništva, položaju mladih, kao i o odnosu lokalnih samouprava prema inkluziji Roma.

Predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine planiraju da obiđu sve okruge u Srbiji i upoznaju se sa realnom slikom i položajem romskog stanovništva.