Radnici iz Kine 14 dana u karantinu u Boru

Radnici rudnika “Ciđin Bor koper” u Boru koji su se nedavno vratili iz Kine nalaziće se u karantinu dve nedelje zbog straha od izbijanja opasnog koronavirusa, od kojeg je do sada preminulo 636 ljudi, a zaraženo 31.161 osoba. Zaposlenima iz provincije Hubej, koja je žarište smrtonosne infekcije, zabranjen je povratak u Srbiju, prenosi današnji “Blic”.

Svim kolegama iz kineske provincije Hubej zabranjeno je da se vrate u Srbiju iako su zdravi, a ljudi koji su došli iz drugih mesta u Kini bili su medicinski testirani pre dolaska u Srbiju i zasad su zdravi,
rečeno je u kompaniji “Ciđin Bor koper,” u kojoj su naveli da će “radi predostrožnosti svi povratnici iz Kine biti izolovani u karantinu 14 dana počev od dolaska u Srbiju i da će budno biti nadgledani”.

Povodom karantina u Boru za radnike koje su doputovali iz Kine oglasio se i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić na zvaničnom fejsbuk nalogu:

Od strane Ministarstva zdravlja postoji zakonom propisana procedura kada su ovakve situacije u pitanju. Naglasio bih da nema mesta panici zbog korona virusa, postupamo po protokolu i preduzeli smo sve neophodne mere kako bi zaštitili naše građane ukoliko dođe do opasnosti. Procedura je definisala da, u slučaju potrebe, mora da postoji soba za izolaciju u sklopu Doma zdravlja, nakon čega se pacijent posebnim vozilom prebacuje na infektivno odeljenje u Zaječaru ili kliniku u Nišu ili Beogradu. Pratimo situaciju i u konstantnom smo kontaktu sa ministarstvom, epidemiološkom službom, Zavodom za javno zdravlje Timok i Institutom za javno zdravlje Batut. Svi su pod zdravstvenim nadzorom i nema sumnjivih slučajeva na teritoriji grada Bora,

napisao je Milikić.

Iz Ministarstva zdravlja rečeno je za “Kurir” da Institut za javno zdravlje Bor prati situaciju s kineskim radnicima i da su svi prošli zdravstveni nadzor, kao i svi putnici koji dolaze u Srbiju.
Ovaj list navodi i da je u jednom od svojih objekata “Ciđin” napravio svojevrsnu izolaciju, u koju stavlja sve svoje zaposlene koji su se vratili iz Kine. Pre ulaska u kompaniju, rade se sve provere, a pregledi se obavljaju na posebnoj lokaciji.

izvor: Blic, Kurir, Zaječarska hronika, foto: YakTriNews/ilustracija