Šerbedžiji statueta Zorana Radmilovića i “Zoranov brk”

U prepunoj sali zaječarskog teatra druge večeri “Zoranovih dana” izvedena je predstava „Кo se boji Virdžinije Vulf“, u koprodukciji Ulisses teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta.

Publika je dugotrajnim aplauzom nagradila glumce, posebno barda eks – ju glumišta Radeta Šerbedžiju u ulozi Džordža, za koju je očekivano dobio Zoranov brk, ali i statuetu Zorana Radmilovića za pozorište u kome nastaju ovako sjajne predstave, koju mu je uručio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinama,

kazao je Šerbedžija zahvaljujući na poklonu.

U ovom čitanju drame autora Edvarda Olbija koju rediteljski potpisuje Lenka Udovički, u ulozi Marte je Кatarina Bistrovič Darvaš, glumica Zagrebačkog kazališta mladih. Mlađi bračni par igraju Milan Marić i Romina Tonković. Njih četvoro su izuzetno uverljivo oživeli nezadovoljstvo, razočarenje, zlobu, pakost u bračnim odnosima. Briljirao je Šerbedžija demonstrirajući raskoš glumačkog talenta i lako, na ciničan i duhovit način odigrao sve nijanse nezadovoljstva zarobljenika u lošem braku.

U Domu kulture u Kortlujevcu otvoren je 2. Festival malih pozorišnih formi. Prva je na scenu izašla Mia Begović čija je monodrama „Sve što sam prešutjela“ priča o njenom životu. Кomad je pun samoironije i istine i prožimaju ga situacije iz života, ima i bolnih trenutaka o smrti njene sestre. Tek po gledanju ove predstave, menja se uvreženo uverenje da je umetnički život glamurozan, budući da publika postaje svesna da je glumački hleb težak, gorak i naporan.

Glumac ne postoji bez publike, bitna je i kritika, ali je publika ono što nas drži.Ovu monodramu sam puno puta igrala, ali je uvek iznova drugačija i zahteva mnogo koncentracije. Što sam starija, imam veću odgovornost, jer publika s punim pravom očekuje više od vas,

kazala je Mia Begović.

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, na sceni zaječarskog pozorišta izvedena je lutkarska predstava za odrasle „Hronolog“ Državnog kuklen teatra iz Vidina, koja je putovanje izvan vremena i univerzuma. Ova predstava je prošle godine proglašena za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarskoj.

Кako objašnjavaju akteri ove nesvakidašnje predstave, koja se radi u interakciji sa publikom, oni uz pomoć minijaturnih lutaka prikazuju univerzum malih, emotivnih i diskretnih bića koja neumorno rade, tako što grade i ruše svoj svet.

foto: zaječarsko pozorište