Snima se film o Zoranu Radmiloviću

U Zaječaru, rodnom gradu Zorana Radmilovića, počelo je snimanje dokumentarnog filma Glumčina, čija je premijera predviđena za 2021. godinu. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, reditelj Vladimir Ristić, producent je Siti produkcija iz Niša, a koproducent zaječarsko Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Premijera filma predviđena je za 2021. godinu povodom dva jubileja: 75 godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ istakao je na pres – konferenciji u zaječarskom teatru Vladimir Đuričić direktor ove ustanove.

Milan Caci Mihailović je naglasio da je 13 godina radio sa Zoranom u brojnim predstavama, a ne samo u Radovanu III i da je zato pristao da neko svoje iskustvo i sećanja prenese ljudima koji rade film, jer ako je, kako kaže, iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već 35 godina, ali zahvaljujući njegovom delu on je izuzetno prisutan i dan danas.

On je istakao veliki značaj filma čije je snimanje počelo u Zaječaru, mestu gde je Zoran rođen, iz dvorišta u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u Zaječaru koji su obeležili njegov život. Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih „poslastica“ kao što je kafana „Koštana“ – prava birtija.

Naročito mesto u njegovom životu, podsetio je Caci Mihailović, zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave, kao i zgrada gimnazije koju je pohađao (sada zgrada OŠ „Ljuba Nešić“) koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang.

Caci je rekao da se već godinama bori protiv zaborava, te da su tako nastale njegove knjige sećanja „Uspomenari“ 1, 2 i 3, a u pripremi je i „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ koji će biti promovisan na ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića.

Reditelj filma Vladimir Ristić je istakao da je ogromna odgovornost i još veća čast raditi film o Zoranu Radmiloviću, jednom od najvećih srpskih glumaca, koji potiče iz Zaječara.

“Film će po svojoj strukturi biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravka Šotre, Mire Banjac, Gorana Markovića i drugih. Veliki oslonac će biti arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije”, rekao je Ristić.

Producent filma Oliver Paunović je istakao da je ovo deveti film Siti produkcije na čijem je čelu.
Do sada je, između ostalog, rađen film o muzičkoj grupi „Lutajuća srca“ iz Niša, kao i o poznatim Nišlijama glumcima Žiki Milenkoviću i Desimiru Stanojeviću.

Film o Zoranu Radmiloviću je Paunovićeva dugogodišnja želja jer, kako kaže, izuzetno poštuje i ceni tog glumca i njegovo delo i sa tom idejom je došao kog direktora zaječarskog teatra.

Planirano je da dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću zatvori Filmske susrete u Nišu 2021. godine i nakon toga da bude prikazan na 30. Festivalu Dani Zorana Radmilovića.

Učestvovaće i na raznim festivalima dokumentarnih filmova, među kojima je i Festival dokumentarnog srpskog filma u Čikagu, a plan je da se emituje i na nacionalnim i na lokalnim televizijama.

“Zoran Radmilović nije običan glumac, Zoran je kako ga u Zaječaru zovu Glumčina, pa se zato i film tako zove,“ rekao je Paunović.

U vreme održavanja ovogodišnjih Dana Zorana Radmilovića biće postavljena izložba radova sestričine Zorana Radmilovića Selene Vicković, naše afirmisane slikarke i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koja je prisustvovala pres-konferenciji.