Tadž Mahal – simbol večne ljubavi

Tadž Mahal, jedno od sedam svetskih čuda, oduvek je imao auru mistike koja ga okružuje. Poznat je kao večni spomenik ljubavi, a sagradio ga je mogulski car Šah Džahan za svoju voljenu suprugu Mumtaz Mahal.

Po nekim legendama, na samrti je od Džahana tražila da joj ispuni četiri želje: da joj podigne spomenik dostojan njene lepote, da se više nikad ne oženi, da bude dobar prema njihovoj deci i da na svaku godišnjicu njene smrt obiđe njen grob.

Šah je imao mnogo žena, što u to vreme nije bilo neuobičajeno, ali nikoga nije voleo kao svoju treću ženu koja je pre smrti rodila trinaestoro dece. Pri rađanju 14. deteta umrla je od komplikacija.

Šah je bio slomljen. Prestao je da se moli i nosi nakit, zapostavio je sve svoje obaveze i za nekoliko meseci osedeo. Ipak, u svojoj žalosti se setio obećanja koje je dao Mumtaz i započeo izgradnju možda i najlepšeg mauzoleja na svetu…

Prema nekim procenama, u izgradnji je učestvovalo više od 22.000 ljudi. To uključuje slikare, klesare i mnoge druge zanatlije i umetnike.

Izgradnja je trajala 22 godine, a koštala je 32 miliona indijskih rupija, iliti miijardu dolara.

Ukupno je ugrađeno 28 vrsta različitog dragog i poludragog kamenja različitih regija i zemalja: Rajasthan, Punjaba, Kina, Tibet, Afganistan, Srilanka i Arabija.

Legenda kaže da je Šah Džahan odmah prekoputa Tadž Mahala želeo da izgradi drugi, od crnog mermera, ali ga je u tome omeo rat.

Građevina je potpuno simetrična, a njenu simetriju narušava jedino šahov grob. Njegova voljena supruga sahranjena je ravno u sredini, a on do nje – čime je narušio perfekciju.

Zavisno od toga koje je doba dana i da li je obasjan mesečinom, Tadž Mahal je uvek druge boje. Neki čak smatraju da se boja menja prema raspoloženju Mumtaz Mahal.

Tadž Mahalu ne preti samo zub vremena: 1942. godine, vlada je naredila da se oko ove građevine postave skele kako japanski piloti ne bi primetili Tadž Mahal, a isto se dogodilo i 1965. i 1971. godine , tokom Indijsko-pakistanskih ratova. Najnovije pretnje su zagađenje životne sredine na obalama Jamune, kisela kiša, truljenje temelja usled povlačenja Jamune…

Zanimljivo je da Tadž Mahalu mogu prići samo električni automobili i to sve da bi se sačuvala bela boja mermera.

Tadž Mahal privlači veliki broj turista iz celog sveta. Unesko je 2001. godine objavio da je ovu građevinu posetilo više od dva miliona ljudi, a 2015. godine je taj broj porastao na oko tri miliona.

Jedan bogataš u Bangladešu napravio je repliku Tadž Mahala u svojoj zemlji i platio je 56 miliona evra. Učinio je to kako bi i njegovi siromašni sunarodnici mogli da vide uživo barem jednu vernu repliku jer 99 odsto njih neće imati priliku da poseti originalnu građevinu.

replika Tadž Mahala u Bangladešu

foto: flickr