U Boru preminule dve osobe obolele od Kovida 19

Od početka testiranja ukupan broj obolelih osoba na području grada Bora je 75, od kojih su tri osobe izlečene, a dve osobe su preminule, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Čekaju se rezultati testiranja 57 osoba, dok se u samoizolaciji nalaze 304 osobe.

Mi danas imamo veliki broj zaraženih iz razloga što su, na osnovu procene epidemiologa, testirane porodice onih koji su pre dve nedelje bili pozitivni na virus. Trenutno na teritoriji grada ne postoji lokalna transmisija, odnosno transmisija je bila unutar članova porodica osoba pozitivnih na korona virus. Takođe, treba napomenuti da su testirane i sve osobe koje su bile u potencijalnom kontaktu sa osobama kod kojih je ustanovljen virus. Važno je reći da je situacija u Boru pod kontrolom i da se svi naši sugrađani koji su smešteni u kliničkim ustanovama u Nišu osećaju dobro,

istakao je gradonačelnik Milikić.

Zdravstvene institucije na teritoriji grada posetili su ruski vojni epidemiolozi i izvršili procenu i analizu epidemiološke situacije. Ekspertski tim Ruske federacije upoznao se sa organizacijom rada i algoritmima koji se primenjuju u borskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici i dao preporuke za dodatne protivepidemiološke mere.
Testiranje se vrši u potpunosti u skladu sa propisanim algoritmima i procenama epidemiologa. Na teritoriji grada se sprovodi kompletna procedura testiranja osoba koje zadovoljavaju kliničku sliku prisustva virusa i izolacije osoba koje su bile u kontaktu sa osobama pozitivnim na virus,

rekao je na konferenciji dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Jedna od preminulih osoba je direktor JKP “3. oktobar” u Boru Dalibor Orsovanović, koji je bitku sa koronavirusom izgubio danas u niškoj bolnici. Orsovanović je u Niš prebačen zbog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, bio je duže vreme na respiratoru, ali svi pokušaji lekara su bili bezuspešni.

Orsovanović je bio diplomirani inženjer metalurgije, na funkciju direktora imenovan je 2010. godine. Bio je član Upravnog odbora Rudarsko-topioničarskog basena Bor od 2010. do 2014. godine. U Nacionalnom savetu vlaške nacionalne manjine bio je zamenik predsednika saveta u dva mandata od 2014. godine.

Bio je oženjen, otac dvoje dece.

Dalibor Orsovanović biće sahranjen u utorak na Novom groblju u Boru.

Rukovodstvo grada oprostilo se od Orsanovića biranim rečima, a IN MEMORIAM je objavljen na sajtu grada:

Otišao je najbolji među nama. Napustio nas je veliki čovek koji se istakao svojom skromnošću, radom i zalaganjem. Dobar sin, suprug, otac, dobar direktor, veliki drug, saradnik, napustio nas je dobar čovek. Otišao je mlad, u usponu snage, koji je za života postigao i iza sebe ostavio mnogo.
Bio je celu deceniju jedan od najboljih direktora u gradu, odgovoran radnik i saradnik, uvek na usluzi svima, spreman da svakom, bez razlike, izađe u susret i pomogne. Sposoban, vredan, uvek vedar, šaljiv i nasmejan. Bio je pravi primer vođe, koji je entuzijazmom i marljivošću uvek išao napred, a nije zapostavio ni rodno selo i zemlju koju je voleo.
Grad Bor pretrpeo je nenadoknadiv gubitak, a najviše je izgubila njegova porodica. Naše misli i molitve su uz njih, pamtićemo Dalibora kao dobrog, vrednog, odanog i posvećenog čoveka.
Dalibore, neka ti je večna slava i hvala.