U svetu zanatstva i umetnosti grnčar Velimir Đorđević

Povodom pedeset godina rada Velimira Đorđevića ( 1967 – 2017), poznatog zaječarskog grnčara, iz štampe je izašla knjiga „U svetu zanatstva i umetnosti grnčar Velimir Đorđević”.

Publikaciju potpisuju autori: dr Dejan Кrstić, etnolog, antropolog i muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Zaječaru, i Violeta Stanković Anđelković, viši bibliotekar Matične biblioteke „Svetozar Marković” u Zaječaru.

Monografija je pripremljena u okviru projekta „Održivost identiteta Srba i nacionalnih manjina u pograničnim opštinama istočne i jugoistočne Srbije”, koji se izvodi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a finansira ga Ministarstvo prosvete.

Delo je objavljeno u ediciji „Pograničje”, koju uređuje univerzitetski profesor u Nišu, dr Dragoljub Đorđević.

Profesor Đorđević, autori knjige i Velimir Đorđević čije je stvaralaštvo u knjizi opisano govorilis u na promociji izdanja u zaječarskoj biblioteci.

U prvom delu knjige je biografija pod nazivom „Velimir Đorđević : Bard pirotskog grnčarstva”, u kojoj Кrstić piše o grnčarstvu na Balkanu, tri grnčarske škole a kao najznačajniju, najraznovrsniju po ukrasima, školu sa najviše dometa izdvaja pirotsko belopalanačku grnčarsku školu. Najistaknutiji pripadnik ove škole bio je upravo Velimir Đorđević, koji se davne 1967. godine naselio u Zaječar.

U drugi deo monografije smeštena je „Bibliografija Velimira Đorđevića”, koja čini skup objavlejnih informacija o Velji. Ukupno je nađeno 620 bibliografskih jedinica o ovom umetniku, koje su podeljene u dve velike tematske celine. To su pre svega tekstovi o Velimiru Đorđeviću: izložbe, manifestacije, sajmovi, ocene, likovne kolonije, dok je drugo poglavlje, koje nosi naziv „Publikovani radovi

Autor drugog dela publikacije je Violeta Stanković Anđelković, viši bibliotekar Matične biblioteke „Svetozar Marković” u Zaječaru.

foto: zaječarska biblioteka