Vučić u obraćanju naciji: Borićemo se da sačuvamo svakog čoveka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras naciji zbog aktuelne situacije u zemlji sa korona virusom.
Vučić je najavio forimiranje dva krizna štaba Vlade Srbije, jedan zdravstveni za borbu protiv korona virusa i drugi za otklanjanje posledica po eknomiju, kao i povećanje od 10 odsto za sve zdravstvene radnike i jednokratnu pomoć od 4.000 dinara za penzionere.

Predsednik je ukazao da nam predstoje dve vrste bitki povodom korona virusa u kojima moramo da pobedimo, uz ocenu da je najvaženije da slušamo struku, a ne političare i medije.

Jedna je bitka za očuvanje zdravlja naših ljudi, a pre svega najstarijih, koji su najugrožniji, ali koji su najdisciplinovaniji i najodgovorniji, ali koje korona virus pogađa najbrže i nažalost najefikasnije,

rekao je Vučić.

Svi zdravstveni radnici, od vozača, stomatologa, sestara, lekara specijalista od 1. aprila ove godine dobiće povećanje zarada za 10 odsto, rekao je predsednik Srbije. On je naveo da je to dogovoreno na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da bi se zdravstvenim radnicima država zahvalila na veličanstvenom radu u borbi sa korona virusom.

Vučić je precizirao da je od premijerke tražio da budu formirana dva krizna štaba u borbi protiv korona virusa.
Prvi tim, za direktnu borbu protiv virusa, prema njegovim rečima, predvodiće Ana Brnabić i u njemu su još ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić.

Drugi krizni štab, za otklanjanje ekonomskih posledica korona virusa, predvodiće on sam, a u njemu su još ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Od sutra će samo tri ustanove u Srbiji biti nadležne za lečenje od korona virusa; Infektivna klinika u Beogradu, Klinički centar u Novom Sadu i KC Niš.

Vučić je kazao da država ima dovoljno kapaciteta, postelja i svega drugog, a da hrane, što se vojske tiče, ima više nego ikada.

Predsednik je najavio da će posle posete Nemačkoj pozvati predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na izborima, na razgovor o tome kako organizovati kampanju i u kom trenutku i da li je potrebno za pet, 10, 15 dana pomeriti izbore.

Predsednik je naglasio da u ovom trenutku ne postoji ništa važnije od toga da sačuvamo zdravlje ljudi i da se izborimo za živote, za svakog čoveka.

Borićemo se da sačuvamo svakog čoveka. Zajedno možemo sve. Verujte svojoj državi,

poručio je predsednik građanima Srbije.

foto: Budućnost Srbije