Zaječarac Saša Cvetković šampion Evrope u powerliftingu

Zaječarac Saša Cvetković šampion je Evrope u powerliftingu u kategoriji M2 -120 kg.

Cvetković je osvajač prve medalje u ime Srbije u powerliftingu (triatlon: čučanj, bench, mrtvo dizanje) na Evropskom prvenstvu IPF (međunarodno priznata federacija sa doping kontrolom).

Na European Masters Classic Championships 2020, u Albi u Francuskoj, Cvetković je za reprezentaciju Srbije osvojio dve zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

Za 262,5 kg u čučnju pripalo mu je zlato; za 160 kg u benču bronza, za 275 kg – mrtvo dizanje srebrna medalja i konačno, za total 697,5 kg najsjajnije odličje i šampionska titula.

Podsetimo, Saša Cvetković je normu za učestvovanje na međunarodnoj IPF sceni ostvario na Gala kupu u Nišu krajem prošle godine kada je osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 120 kg i postavio tri nova državna rekorda. Gornja granica za takmičare, koju je postavio Cvetkovič je u benč presu 161 kg; mrtvom dizanju 270 kg i totalu 676 kg.

U Francuskoj je postavio novi lični i nacionalni rekord, pomerivši granicu u totalu za 21,5 kg.

Inače, European Masters Classic Championships je Evropsko prvenstvo IPF, međunarodno priznate federacije sa doping kontrolom, gde Srbija prvi put ima predstavnike.

Za šampionat se kvalifikovalo ukupno 266 takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji iz 24 evropske države.

Nacionalni tim Srbije pored Cvetkovića čine još Milan Smiljanić, u kategorija M1 +120 kg, koji će se po rasporedu takmičiti u subotu, i Sava Vasiljevski u kategoriji M4 -93 kg, koji je juče osvojio dve medalje, zlatnu u čučnju i srebrnu u mrtvom dizanju.

Cvetković za ZAJEČARSKU HRONIKU ističe da je veliku podršku imao u Smiljaniću i Vasiljevskom i da je ovo zajednički uspeh srpskog tima.

Šampionat se završava 14. marta, a Cvetkovića nakon proslave medalja i kratkog predaha, očekuju novi izazovi. Najpre nastup na Državnom prvenstvu u powerliftingu u Knjaževcu 11. i 12. aprila, a potom i na Svetskom šampionatu krajem aprila u Južnoj Africi.
U organizaciji Fitnes kluba Zaječar i Saše Cvetkovića, uz podršku lokalne samouprave, u Zaječaru će 27. juna biti održan SERBIA OPEN u benč presu.