Za vakcinaciju se prvog dana elektronski prijavilo 63.000 građana

Na portalu e-uprave danas do 19 časova prijavilo je 63.000 građana da želi da se vakciniše, javlja RTS.
Prijavljivanje za vakcinisanje protiv kovida19 omogućeno je na portalu e-Uprave

https://euprava.gov.rs/usluge/6224.

Da bi se popunio upitnik potrebno je kliknuti na obeleženo polje „Pokreni uslugu“, nakon čega se otvara formular koji treba popuniti i uneti tražene podatke.

Kako se navodi da na portalu e-Uprave, građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

O terminu i mestu vakcinacije građani će biti obaveštavani putem imejla ili SMS poruke, a upitnik se može popuniti i za članove porodice.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će od četvrtka biti moguće prijavljivanje za vakcinaciju i putem telefona.

Istakla je da je prethodnih dana završen plan punktova za masovnu vakcinaciju i da očekuje da se do kraja nedelje u Beogradu otvori prvi punkt na Sajmu.

Prema njenim rečima, Srbija u ovom trenutku ima dogovore sa različitim proizvođačima za ukupno osam miliona vakcina protiv koronavirusa, odnosno za vakcinisanje četiri miliona ljudi, s obzirom na to da su za vakcinisanje potrebne dve doze.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo još 28 obolelih, a zabeležena su 2.093 slučaja zaraze koronavirusom od testirane 11.122 osobe. Na respiratoru 194 pacijenta.

Vlada Republike Srbije, na preporuku Kriznog štaba, donela je na današnjoj sednici odluku da sve dosadašnje mere ostanu i dalje na snazi.

Odluka o zadržavanju mera odnosi se na obavezan pi-si-ar test za ulazak u zemlju, kao i na rad ugostiteljskih objekata do 20 časova. Prodavnice prehrambene robe i dalje će raditi do 21 sat, navodi se u saopštenju Vlade.

Na snazi ostaje i odluka o zabrani okupljanja više od pet ljudi, kao i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Odlučeno je da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine

Na osnovu epidemiološke procene, odlučeno je da nastava u osnovnim i srednjim školama bude nastavljena od 18. januara 2021. godine, po dinamici po kojoj se odvijala u septembru.

Srednjoškolci će pohađati nastavu svake druge sedmice (po pola odeljenja u smeni), a osnovci će ići u školu svaki drugi dan.

izvor: RTS, foto: Pexels/ilustracija