ZIĐIN otvara rudnik “Čukaru Peki”

Kineska rudarska kompanija Ziđin, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu Čukaru Peki kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je danas u kineskom gradu Sjamenu.

Memorandum o razumevanju za razvoj Gornje zone rudnika bakra Timok kod Bora, poznatijeg kao Čukaru Peki, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije Ziđin Majning Grup Đinh Čen.

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će kompanija Ziđin, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone Timoka investirati 474 miliona dolara.

Kako je rekao, kineski gigant, koji je strateški partner Srbije sa kojim zajednički razvijamo RTB Bor, u našoj zemlji će proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona is sopstvenog koncentrata kompanije Ziđin Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok.

Grad Bor i kineski grad Šanghan, u kojem se nalazi kompanija Ziđin koja je vlasnik RTB Bora, potpisali su danas sporazum o saradnji, a gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je važno da se u cilju zajedničke budućnosti Srbije i Kine i razvoja industrije i privrede uspostavi saradnja na nivou ta dva grada.

Milikić je posle potpisivanja Pisma o namerama za uspostavljanje prijateljskih odnosa između Bora i Šanghana u kineskom gradu Sjamenu, rekao da se mnogo toga promenilo od dolaska Ziđina u Bor i da se u taj grad investira više nego ranije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

foto: Tanjug/Rade Prelić