Pod sloganom “Zdravlje ne može da čeka” omladina Socijalističke partije Srbije u Zaječaru priključila se obeležavanju 1. decembra – Dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a.

Na štandu na gradskom trgu delili su flajere koji ukazuju na načine prevencije i rizika od ove bolesti.

Delimo edukativni materijal i prezervative, jer nam je cilj da ukažemo na značaj prevencije borbe protiv side. Ovakave akcije smo organizovali i ranije, pa smo tako prošle godine imali štand u Boljevcu, ove godine smo u Zaječaru, a nadamo se da ćemo naredne u nekom drugom gradu na teritoriji našeg okruga,

kazala je Snežana Radosavljević, koordinatorka Socijalističke omladine Srbije za Zaječarski okrug.

Procenjuje se da je u Evropi inficirano ovim virusom 2,5 miliona ljudi, da petina njih ne zna da je HIV pozitivno. Epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine.

U Srbiji zvanicno živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći.

Od otkrića HIV virusa pre tri decenije, zaraženo je 59 Timočana. Ove godine registrovane su 4 nova slučaja.

Bila je ovo prilika i da najmlađi predstavnici zaječarskih socijalista, kao i funkcioneri ove stranke, među kojima su bili dr Mirko Nikolić, Saša Ivanović, Dragan Ranđelović i Aleksandra Cvetković, razgovaraju sa sugrađanima.