Deo zaječarske opozicije traži raspisivanje lokalnih izbora

Konferenciju za novinare, ispred Gradske uprave u Zaječaru, danas su održali predstavnici dela zaječrske opozicije. Njihovi zahtevi su ostavka gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora za 17. decembar, za kada su najavljeni i republički. 

Dragan Stamenković, poverenik Pokreta slobodnih građana i predsednik Udruženja građana ,,Montoja i pravednici’’ je istakao da je gradonačelniku dat rok za ostavku do utorka 3. oktobra u ponoć, kao i  da će se, ukoliko do toga ne dođe, obratiti i međunarodnim institucijama.

„Tražićemo da izvrše pritisak na predsednika Aleksandra Vučića da se raspišu i lokalni izbori u Zaječaru“, rekao je Dragan Stamenković.

Slobodan Petrović je istakao i da se udruženje ,,Nećemo kamenolom’’ pridružuje zahtevima udružene opozicije Zaječara za raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora.

Ostavku i raspisivanje lokalnih izbora zatražio je i Goran Kalčević iz Narodnog pokreta Srbija, a u ime Grupe građana ,,dr Dejan Krstić’’ novinarima se obratio Miladin Krstić.

„Prethodno leto u Zaječaru, a i u celoj Srbiji, obeležili su protesti. Jedan od glavnih zahteva protesta u Zaječaru bio je i smena gradonačelnika Boška Ničića“, rekao je Krstić i dodao:

„U Zaječaru su se udružili različiti ljudi, ali sa istim ciljem, a na Zaječarcima je da izaberu“.

Uglješa Đuričković, lider ,,ZAokreta’’ i odbornik u Skupštini grada Zaječara smatra da Zaječar više nema vremena za čekanje.

„Rok za ostavku je utorak, a mi ćemo svakog dana da radimo na tome da podstaknemo gradonačelnika da to uradi“, rekao je Đuričković.

Ostavku gradonačelnika zatražio je i Goran Simatović, predsednik Gradskog odbora stranke ,,Zajedno’’ u Zaječaru.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana na RTS-u da parlamentarni, pokrajinski, beogradski izbori, ali i izboru u još nekim opštinama, mogu da se održe već od 17. decembra. U međuvremenu, brojni gradonačelnici i predsednici opština podneli su ostavke.

Po zakonu, ako gradonačelnik podnese ostavku, obaveza je da se najkasnije 30 dana od tada raspišu izbori, pa bez obzira na to što je novi mandat Ničića počeo nakon izbora 2021. godine, opozicija u Zaječaru se nada raspisivanju novih izbora.

preuzeto: Radio Magnum