Izbori 17. decembra?

Da li će Srbija na vanredne izbore pre kraja godine? Sudeći po ostavkama gradonačelnika i predsednika nekih opština, realno je očekivanje da to bude 17. decembar. Kada je reč o organizaciji izbora, upućeni kažu, najlakše je organizovati i raspisati vanredne parlamentarne izbore. Situacija je komplikovanija sa pokrajinskim, a posebno lokalnim, jer je predsednik države najavio da izbori mogu da budu u nekim lokalnim samoupravama, ne svuda.

Od početka septembra deo opozicionih partija traži raspisivanje vanrednih izbora. Pre manje od tri nedelje i zvanično su predali zahtev predsedniku Republike.

Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra. Biće zajedno i parlamentarni i pokrajinski i beogradski i u još nekim opštinama. U većini ne, ali u još nekim opštinama svakako, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Svakako u najmanje četiri grada i više od devet opština – njihovi čelnici podneli su već danas ostavke.

Ostavke su podneli gradonačelnici Novog Pazara, Kraljeva, Smedereva, Šapca i predsednici opština Topola, Velika Plana, Lapovo, Veliko Gradište, Kučevo, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Despotovac, Rekovac, Trstenik, Požega i Priboj.

RTS nezvanično saznaje da su ostavke podneli i predsednici opština Paraćin, Ćuprija i Prijepolje.

Po zakonu, ako gradonačelnik ili predsednik opštine podnese ostavku, obaveza je da se najkasnije 30 dana od tada raspišu izbori.

preuzeto: RTS