Prva izmena i dopuna budžeta sa kadrovskim planom za 2019. godinu, odluka je o kojoj se najviše diskutovalo na današnjem zasedanju Skupštine grada.

Kako je odbornicima objasnila Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije, ukupan budžet se umanjuje za blizu 229 miliona dinara jer su krajem prošle godine uplaćena namenska sredstva iz republičke kase, tako da budžet za tekuću godinu iznosi 3.649.522.059,66 dinara.

U prvu odluku o budžetu za 2019. godinu uvrstili smo suficit koji smo očekivali da će ostati na kraju 2018. godine i zato smo morali da realno sagledamo ostali suficit u iznosu od 69.965.948 dinara. Takođe, 29. decembra pristiglo je 270 miliona dinara od Vlade Republike Srbije. Ta sredstva su došla kao namenska i morali smo da ih utrošimo namenski do kraja 2018. godine, tako da smo neke pozicije koje su bile uvrštene u Odluku o budžetu za 2019. godinu izmirili u poslednja tri dana,

istakla je načelnica Đuričić.

Šef Odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ dr Nenad Ristović je, osvrnuvši se na suficit u budžetu, rekao da je reč o imaginarnim parama.

To su pare planirane da dobijemo iz budžeta Republike Srbije, a danas je 8. maj. Ono što je realno je da nas ima manje nego po popisu iz 2011. godine, ima manje radnih mesta, manje je i punjenje budžeta. 2012. godine posle izbora, budzet je bio milijardu i 700 hiljada dinara, šta se uradilo od 2012. godine do danas pa da budžet poraste na 3 milijarde i 600 hiljada? Ako imamo suficit 228 miliona, zašto je gradonačelnik i deo Gradske uprave odlazio u Ministarstvo finansija i tražio milijardu i 300 miliona dinara,

pitao je Ristović, dok se odbornik Miša Stanojlović zapitao da li je Zaječaru potreban novi stadion i od kojih će para biti plaćano njegovo održavanje.

Mi smo tražili mnogo manje pare, a hvala i predsedniku i Vladi što su obećali novac za Zaječar i još tri grada. Nadamo se da će novac stići. Zašto je to sramota reći? Znamo svi da mi bez pomoći Republike ne možemo, i u čemu je problam da nam daju sredstva za određeni projekat koji je dobro napravljen, koji je pokriven i pravno i zakonski. Najlakše je kritkovati, i ja sam bila opozicija, a teško je doći ovde i raditi. Kada smo ušli u izbor gradova koji će dobiti stadion, postavlja se pitanje onda ko će tu da igra? Sve ono što ne izlazi iz naše budžetske kase, već daje Republike, ne znam šta je loše u tome da se prihvati,

odgovorila je zamenica gradonačelnika Marina Milić, a pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković pojasnio je da je izgradnja novog stadiona planirana zbog Svetskog prvenstva u fubalu 2028. godine, za koje će Srbija sa još nekoliko zemalja konkurisati.

Odbornici su doneli odluke o pristupanju izradi Izmene Prostornog plana teritorije Grada Zaječara i o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Grada Zaječara.

Na sednici je usvojen Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao i odluke o mreži javnih predškolskih ustanova i osnovnih škola na području Grada Zaječara.

Saglasnost je data i na izmene i dopune Odluke o komunalnom uređenju na teritoriji grada kao i na Odluku o načinu korišćenja javne garaže.

Na zasedanju su usvojeni izveštaji o radu sa finansijskim izveštajima u prošloj godini muzeja, biblioteke, pozorišta i Turističke organizacije, kao i planovi rada sa finansijskim planovima za ovu godinu muzeja, arhiva i Turističke organizacije.

izvor: Radio Magnum, foto: Ist.vesti