Srbija se i ove godine pridružuje obeležavanju Evropske nedelje sporta od 23. do 30. septembra.

Tim povodom će u organizaciji Olimpijskog komiteta i kompanije Koka-kola biti održana manifestacija “Sportski izazov”, u kojoj učestvuju i timočke opštine Bor, Knjaževac i Zaječar.

Bor i Knjaževac odmeriće snage 23. septembra, dok je takmičenje Zaječara i Pirota 25. septembra.

Procentualni broj učesnika iz jedne opštine, odnosno grada, se upoređuje sa brojem učesnika iz drugog tima, a pobeđuje opština ili grad sa većim brojem učesnika.

U prethodnom nadmetanju pre dve godine Pirot je pobedio Zaječar, jer se 3.620 vežbača bar na 15 minuta aktivno  uključilo u neku od brojnih sportskih aktivnosti.

I ovoga puta rekreativci, ljubitelji sporta i članovi različitih sportskih organizacija takmičiće se u različitim vežbama spretnosti, fizičke izdržljivosti i sportskog znanja. Građani će imati priliku da učestvuju i u igrama „Potraga za blagom“ i „Put oko Evrope“.

Tokom Evropske nedelje sporta takmičenja će biti održana širom Evrope, a očekuje se preko 15 miliona učesnika iz 46 zemalja.

Ideja Evropske nedelje sporta jeste motivisanje i mladih i starijih da se bave fizičkom aktivnošću i učine svoje živote kvalitetnijim i zdravijim. Podaci pokazuju da se samo 10% građana Srbije starosti od 30 do 77 godina rekreativno bavi sportom.

Nacionalni koordinatori za Srbiju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, a promoteri su sportisti  Zorana Arunović, Jovan Simić i Nataša Kovačević.

foto: Sportski izazov 2017. Zaječar – Pirot