SZS Zaječar: Izostala javna rasprava o budžetu

Na konferenciji za novinare Gradskog odbora „Saveza za Srbiju – Savez za Zaječar“ bilo je reči o izostanku javne diskusije o budžetu za 2019. godine i velikoj javnoj nabavci goriva za potrebe Gradske uprave. Na skupu je pružena puna podrška novinaru Miljku Stojanoviću i portalu “Glas Zaječara”.

Dragana Rašić, odbornica u gradskom parlamentu i portparol SZS kazala je da da građani nisu mogli da utiču na kreiranje budžeta jer su svoje predloge mogli da upute samo pisanim putem i to u roku od samo nekoliko dana.

Javna rasprava o budžetu za 2019. godinu više je bila neka vrsta javnog dopisivanja, jer je 6. decembra na gradskom sajtu pred sam kraj radnog vremena izašao poziv za javnu raspravu. Građanima je bilo ponuđeno da daju svoje predloge i sugestije vezane za budžet pisanim putem, ali je taj poziv bio otvoren samo do nedelje, 9 decembra.S obzirom da je pomenuti period od 6. do 9. decembra obuhvatao 2 neradna dana, subotu ljudi su imali samo četvrtak popodne ili petak da iskažu svoje mišljenje. Za ovako obiman dokument kao što je budžet koji ima 160 strana nemoguće je ući u detalje, razmotriti ih, a kamoli dati neku sugestiju, neki plan ili program kako neke stvari mogu da se u gradu reše bolje,

rekla je odbornica Rašić.

Na konferenciji su osuđeni napada na Borka Stefanovića, čiju je izjavu preneo portal Glas Zaječara, koji se zbog toga takođe našao na meti neistomišljenika.