Čukaru Peki – investicija vredna 590 miliona dolara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasadorka Kanade Kati Čaba, predstavnici opštine Bor i kompanija Nevsun i Rakita prisustvovali su svečanoj ceremoniji početka istražnih rudarskih radove na izgradnji niskopa,koje u sklopu geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki sprovodi Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration).

Tokom izgradnje istražnog niskopa i rudnika Čukaru Peki, do 2022. godine, planirana investicija je 590 miliona dolara a biće radno angažovano oko 1.000 ljudi. Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije u periodu od kraja 2022. do 2038. godine, očekuje se da će kapitalna investicija biti dodatnih 457 miliona dolara.

Predsednica Vlade Republike Srbije rekla je da je danas značajan dan jer u Boru počinju radovi na investiciji vrednoj skoro 600 miliona dolara koja će zaposliti više od 1.000 ljudi.

Želim da se zahvalim i kompaniji Nevsun koja je verovala u Srbiju i našoj zemlji donela velika sredstva. Ovaj projekat je važan iz dva razloga.Prvi razlog je činjenica da je u pitanju rudarstvo – sektor koji koji ima značajan potencijal, sa planom da dostigne pet odsto našeg ukupnog BDP-a. Drugi razlog je ravnomeran regionalni razvoj. Borski kraj je jedan od centara rudarstva i Bor sa ovom investicijom može da izgleda drugačije u narednih nekoliko godina,

naglasila je premijerka.

Pored grinfild investicije kompanije Nevsun, projekat Čukaru Peki će značajno doprineti razvoju lokalnog sektora pružanja usluga i snabdevanja, uključivanjem srpskih dobavljača i izvođača koji ispunjavaju visoke komercijalne, tehničke i bezbednosne standarde kompanije Rakita.

fotografije: Rakita